Változások a Kállai Ferenc Művelődési Központ tevékenységében

Változások a Kállai Ferenc Művelődési Központ tevékenységében

 

2021. január 1-től a Tourinform iroda működtetése intézményünk feladata, ezért a  Kállai Ferenc Művelődési Központ munkatársai 2021. szeptember 23-án részt vettek a II. Alföld Slow Konferencián.

Más neves előadók mellett Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatója a turizmus aktuális kérdéseiről beszélt. Ennek keretében bemutatta a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 Turizmus 2.0 dokumentum stratégiai vízióját, legfontosabb irányvonalait.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2020 őszén publikálta térképét, melyen csupán 11 turisztikai térség került kiemelésre az országból. Az Alföld Slow Egyesület arra törekszik, hogy minél több alföldi település emelkedjen ki a „fehér foltból” és jelenhessen meg később a térképen.

Az előadók a fejlődés lehetőségét a kisebb települések fejlesztésében látják, hiszen a világjárvány hatásaként tapasztalhatjuk, hogy egyre többen menekülnek a városokból a vidéki zöld környezetbe. A slow, azaz a lassú, élmény központú turizmus elérése a cél, mely hosszú távon is fenntartható.

Fontos, hogy a turisták hosszabb időt töltsenek el egy helyen, átéljék az élményeket, ezáltal jobban megismerkednek az adott környezettel, a helyiekkel. Vélhetően ez a jövőben felváltja az eddig jellemző gyors utazásokat, mikor az utazók minél rövidebb idő alatt minél több élményt igyekeztek bezsebelni.

A következtetések között elhangzott, hogy a gazdaságfejlesztés és társadalomfejlesztés „kéz a kézben” jár, az Alföld Slow Egyesület jó úton jár a vidék élhetőségének elősegítésében (vö. „Segíts magadon, Isten is megsegít!”): hiszen a lokalitás, szubszidiaritás, szolidaritás, közösségi gondolkodás, kölcsönösség, helyi erőforrások feltérképezése és rendszerbe állítása, épített és természeti értékek megbecsülése elvek mentén dolgozik.

 

Ambrus Szilvia

Kis Katalin Brigitta